Topluma Hizmet Koordinatörlüğü -

Su Ayak İzi | Sürdürülebilir Sözlük

gelişim üniversitesi
  1.   Topluma Hizmet Koordinatörlüğü
  2. Haberler


Su Ayak İzi | Sürdürülebilir Sözlük


Bir şirkete ait su ayak izi bu şirketin kurumsal yapılan işler ve faaliyetler için doğrudan ya da dolaylı olarak söz konusu şirket tarafından kullanılan temiz suyun toplamını ifade eder. Su ayak izinin iki bileşeni vardır: Çalıştırmaya Yönelik Su Ayak İzi ve Tedarik Zinciri Su Ayak İzi.


Çalıştırmaya Yönelik Su Ayak İzi, söz konusu şirketin çalışmaları için doğrudan kullandığı sudur. Tedarik Zinciri Su Ayak İzi ise söz konusu şirketin tedarik zincirinde kullanılan sudur. Çoğu iş alanının tedarik zinciri su ayak izi çalıştırmaya yönelik su ayak izinden daha fazladır. Tüketiciler bir iş alanına ait ürünü kullandıklarında son kullanım aşamasında su ayak izi meydana gelebilir. Bu, son kullanıcının su ayak izinin bir parçasıdır fakat yine de şirketler veya iş alanları son kullanım aşamasında meydana gelen su ayak izlerinden muaf tutulamazlar.
 
Günümüzde hali hazırda kullanılan, giyilen, satın alınan ve tüketilen her ürünün üretimi su gerektirir. Ayrıca bu örnekler gibi doğrudan tükettiğimiz su ile beraber, dolaylı yoldan da tatlı su kaynaklarının harcanmasına neden oluyoruz. Toplam tatlı su kullanımımızın göstergesine de "Su Ayak İzi" deniliyor. Su ayak izi, kullandığımız her bir mal ve hizmetin üretilmesi adına kullanılan su miktarını hesaplar. Pirinç yetiştirmede kullanılan su ayak izinin de, kot pantolon üretiminin de, bir ülkenin su ayak izini kolayca ölçebiliriz.Türkiye’de içme ve kullanma amacıyla günlük kişi başına düşen su miktarı 216 Lt. olduğu biliniyor. Mal ve hizmetler aracılığıyla tüketilen su miktarı ise kişi başı günlük ortalama 5.5 Ton Litre. Hadi şimdi gelin, su ayak izimiz nasıl hesaplanıyor ona bakalım.

Su ayak izi hesaplanırken bir sürecin, ürünün, şirketin veya sektörün hem doğrudan hem de dolaylı su kullanımına bakarız ve tedarik zincirinden son kullanıcıya kadar tüm üretim döngüsü boyunca su tüketimini ve kirliliğini inceleriz. Su ayak izi yeşil, mavi ve gri olarak üç bileşene ayrılır.
 
Mavi Su Ayak İzi: Bir ürünü üretmek için ihtiyaç duyulan yüzey ve yeraltı tatlı su kaynaklarının toplam hacmi için kullanılır ve geleneksel olarak tatlı su denildiğinde akla gelen su kaynaklarıdır.

Yeşil Su Ayak İzi: Bir ürünün tüm üretim sürecinde kullanılan toplam yağmur suyudur.

Gri Su Ayak İzi: Kirliliğe yönelik bir göstergedir. Ürün üretiminde yol açtığı tatlı su kirliliğinin derecesini gösteren kavramsal bir rakamdır.
 

Pantolonunuz Kaç Litre?

Aşağıda, günlük hayatta sıklıkla faydalandığımız bazı gıdaların üretiminde litre bazında ne kadar su kullanıldığını görebilirsiniz.

1 bardak süt (250 ml) için 225 Lt. (%85 Yeşil, %8 Mavi, %7 Gri),
1 kilo tavuk eti için 4325 Lt. (%82 Yeşil, %7 Mavi, %11 Gri),
1 kilo sığır etinin üretimi için 15.415 Lt. (%94 Yeşil , %4 Mavi,%2 Gri),
1 kilo çikolata üretimi için 17.196 Lt. (%98 Yeşil, %1 Mavi, %1 Gri),
1 fincan kahvenin üretilmesi için 130 Lt. (%96 Yeşil, %1 Mavi, %3 Gri),
1 pamuklu tişört için 2720 Lt. (%54 Yeşil, %33 Mavi, %13 Gri),
1 jean pantolon için 10.850 Lt. (%45 Yeşil, %41 Mavi, %14 Gri)
 

 

Haberler